Karantina sonrası nasıl normalleşeceğiz?

17 günlük tam kapanma kararları sonrası vaka durumlarının ne olacağıyla ilgili meraklı bekleyiş devam ediyor. Dün itibariyle vaka sayısı 30 binin altına inmeyi başardı. Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedefinin 5 bin ve altı vaka sayısı olduğunu söylemişti. Peki Türkiye tedbir kararları sona erdiğinde hedeflediği rakamlara ulaşmış olursa ne olacak? Normalleşme süreci nasıl yaşanacak? İlk hangi yasaklar kaldırılıp hangi yasaklar kalacak?

KONTROLLÜ NORMALLEŞME GELEBİLİR

Tam kapanma sürecinde hedeflenen 5 bin rakamına ulaşılamazsa Ramazan Bayramı sonra tam normalleşme değil kontrollü normalleşme uygulanacak. Hükümetin bu tedbiri düşünmesinde vaka sayısı kadar geçen yıl yaşanan normalleşme sürecinin sürece verdiği zarar da göz önünde bulunduruluyor.

İLK ÖNCE KÜÇÜK İŞLETMELER AÇILACAK

Tedbir kararlarının bitiminde öncelik küçük işletmelerin olacak. Öncelikle küçük işletmelerin yeniden açılmasına izin verilecek. Açılış kararlarını AVM'ler ve eğlence mekânları takip edecek. Ayrıca turizm merkezleri için ayrıca bir takvim oluşturulması düşünülüyor.

VAKA SAYILARI DÜŞMEZSE NE OLACAK?

Eğer vaka sayılarında istenilen 5 bin sayısına ulaşılamazsa akşam belirli bir saatte uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek. Ayrıca haftasonu yasaklarının da getirilmesi gündeme gelecek.