Türk SİHA'larına Avrupa'dan müşteri

Türkiye'nin yurt içi, Suriye, Irak, Libya ve Karabağ'da elde ettiği zaferler dünyadaki savunma bakanlıklarının ilgisini çekmiş durumda. Özellikle Silahlı İnsansız Hava Araçları'nın (SİHA) bu başarılardaki etkin rolü birçok ülkeyi derinden etkilemiş durumda. SİHA teknolojisinde yeni olmasına rağmen birçok başarıya imza atan Türkiye'nin bu projesine deyimi yerindeyse talep yağıyor. Son ilgi Macaristan'dan.

Macaristan Savunma Bakanlığı Müsteşarı ve Macaristan Silahlı Kuvvetleri’nin Silahlanma Direktörü Gaspar Maroth, katıldığı bir TV programında Türk SİHA'larıyla ilgilendiklerini açıkladı.

Macaristan'ın SİHA alımına karar verdiğini ve bu konuda birkaç Türk tedarikçiden alım yapılması niyetinde olduklarını söyleyen Maroth, bir uzman heyetinin SİHA'ları test etmek amacıyla bu hafta Türkiye'ye uzun bir ziyarette bulunacaklarını söyledi.

ORTAK ÜRETİM PLANLIYORLAR

Maroth, hangi SİHA'ların sirapiş edileceği sorusuna verdiği cevapta bunun araçların kabiliyetine ve Ankara ile üretim konusunda anlaşmaya varıp varamayacaklarına bağlı olduğunu söyledi. Müsteşarın bu açıklaması Budapeşte yönetiminin Türkiye ile ortak SİHA üretimi için pazarlık yapmak istediği şeklinde değerlendirildi.

Macaristan'ın tedarik seçenekleri arasında ANKA, AKSUNGUR ve Bayraktar TB2 SİHA'ları yer alıyor.