Kanal İstanbul için ilk kazma tarihi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kanal İstanbul için yapılacak ilk köprünün kazmasının Haziran ayında atılacağını duyurdu. Kanal İstanbul maliyetinin 15 milyar dolar olduğunu söyleyen Karaismailoğlu ilk köprünün temelinin atılacağını söyledi.

Kanal İstanbul'un alternatif bir su yolu olduğunu ve 25bin geminin uzun süreler boyunca sıra beklemeden güvenli geçişini sağlamasıyı hedeflediklerini dile getiren Karaismailoğlu bunları düşünebilmek ve hayata geçirebilmek için vizyon olması gerektiğini, projenin 200'e yakın bilim adamıyla birlikte yürütüldüğünü ve karşı çıkanların zamanında birinci boğaz köprüsünün yapılmasına karşı çıktıklarını söyleyerek muhalefete de inceden bir göndermede bulundu.

"HAZİRAN SONU İTİBARİYLE İLK KAZMA VURULUYOR"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sonrasında ise şu açıklamalarda bulundu;

"Kanal İstanbul'un maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar. İhaleye çıkılınca bu rakamlar düşecektir. Genel projeye yük getirmeden bu projeyi yapacağız. Haziran sonu itibarıyla ilk köprümüzün temelini atacağız, 6 köprümüz var. 6 köprünün maliyeti 1,4 milyar dolar olacak. Yapım sırasında 500 bin kişiye istihdam sağlayacak. 2021 yılı Kanal İstanbul için çok hareketli bir yıl olacak. Hem ülke ekonomisi kazanacak hem stratejik güç sağlayacak. Bu projeyle ilgili bizden bilgi isteyen ülkeler var. Kendi ölçeğinde dünyanın en sıralı projelerinden biri olacak. En az 5 yıl sürmesi gerek bir proje gibi gözüküyor. İnşallah bitirip ülkemize kazandıracağız."