Diyanet'ten çok tartışılacak aşı fetvası

Koronavirüsle mücadelede aşı safhasına geçilmesinin ardından pekçok vatandaşın aklında farklı farklı sorular oluşmaya başladı. Aşının bilinmeyen yan etkileri olduğu, aşı üreticilerinin insan DNA'sıyla oynadığı iddiaları sonrası kimi insanlar aşı yaptırmaya tereddütle yaklaşıyor. Bu süreçte pek çok soruyu cevaplayan Diyanet İşleri Başkanlığı, salgın sürecinde en çok merak edilen sorulardan birini daha cevapladı.

Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında bir toplantı yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kritik soruya cevap verdi. "Toplum sağlığını tehdit eden salgın hastalıklara karşı aşı yaptırmamak kul ve kamu hakkı olarak değerlendirilebilir mi?" sorusu üzerine fikir alışverişi yürüten kurul, aşı yaptırmamanın kul hakkı olduğuna hükmetti.

Koronavirüs aşılarının dinen uygun olduğu bildirilen açıklamada, "Buna göre toplum sağlığını tehlikeye atacağı konusunda galip zan bulunan durumlarda gerekli tedbirlere uymamak, kul ve kamu hakkı ihlali olur” ifadeleri kullanıldı.

Bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasının dini bir emir olduğu belirtilen açıklama, Peygamber Efendimiz örnek gösterilerek, "Nitekim Allah Resûlü, bu bağlamda 'Bir yerde salgın hastalık çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde salgın hastalık varsa o bölgeden de ayrılmayın' buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmiştir. Bir diğer hadis-i şerifinde de 'Bulaşıcı hastalık taşıyanın taşımayanla aynı ortamda bulunmasını engelleyiniz' buyurarak salgın hastalığa karşı tedbirli ve ihtiyatlı bir yol takip edilmesini vurgulamıştır. Hz. Peygamber, bulaşıcı hastalığı olan bir kişinin biatını ona dokunmadan alarak bu konudaki hassasiyetini fiilen de göstermiştir.” ifadelerine yer verildi.