Kripto paralara özel banka kurulacak

Kripo para piyasalarında yaşanan dolandırıcılıklar Türkiye'yi bu konuda yeni bir sistem arayışına itmiş durumda. Mevcut durumda üst üste yaşanan gelişmeler sonrası masaya Takasbank benzeri bir çözüm önerisi geldi.

Türkiye, kripto para piyasasıyla ilgili treni kaçırmak istemezken aynı zamanda yasal boşluklardan dolayı dolandırıcılık hikayelerinin daha fazla artmasını ve bu konuda mağduriyet yaşayan grupların oluşmasını istemiyor. Bu konuda amaç çalışmaları hızlıca sonuçlandırıp, dünyada kripto para piyasasıyla ilgili regülasyonu tamamlayan ilk ülkelerden biri olabilmek. Bu konu ile ilgili masada 3 çözüm önerisi var.

FİRMALAR MÜŞTERİLERİN PARALARINI SAKLAYAMAYACAK

Birinci çözüm, firmaların kripto paraları saklama veya taşıma yetkilerinin sınırlı tutulması. Bu doğrultuda Takasbank benzeri bir yapı tasarlanıyor. Plana göre, firmalar sadece alım satım işlemlerine aracılık edebilecek ancak, müşterilerin paraları hakkında hiçbir bir tasarrufları olmayacak.

DÜŞÜK SERMAYEYLE KURULAMAYACAKLAR

İkinci çözüm, firmaların sermaye yapılarıyla ilintili. Thodex örneğinde olduğu gibi çok düşük sermayelerle kripto pazarı kurulabiliyor. Buna karşın hükümet düşük sermayelerle bu pazarın kurulmasına izin vermeyecek.

KRİPTO BORSASI KURUCULARINA KRİTERLER GELİYOR

Üçüncü çözüm, kripto borsa patronlarının sahip olması gereken kriterler. Kripto borsa kurucularının eğitim durumları başta olmak üzere bu konuda birçok kriter konulması planlanıyor.